Zobrazit hlavní menu

Označování alergenů v jídelníčku

Označování alergenů v jídelníčku
Vážení rodiče,
od 13. prosince 2014 se na jídelníčku, který zveřejňuji každý týden na nástěnkách naši MŠ, objevují také čísla, pod kterými budou označeny alergeny, které se vyskytují ve skladbě jídel uvedených na jídelníčku.
Ministerstva zdravotnictví a zemědělství vydala předpisy, které stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin, tj. i pokrmů, stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
_________________________________________________________________________
1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Značení alergenů je pouze informační požadavek:
Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Případné alergie u Vašich dětí, prosím, konzultujte ve ŠJ.
Případné otázky, ráda zodpovím.
Monika Brodíková, vedoucí ŠJ

Vydáno: 10. 06. 2020 | Naposled upraveno: 07. 07. 2020 | Autor: